Klenoty-buran.cz

Kontakty O nás

Strieborná minca Na kolesách - Motocykel JAWA Californian proof

Kód produktu: nm_76518 Značka:
Popis

Sběratelská séria: Na kolech

Číslo: 76518-711

Emitent: Niue

Nominálna hodnota: 1 NZD

Autor averzu: MgA. Martin Dašek

Autor reverzu: MgA. Martin Dašek

Číslovaná emisia: Nie

Certifikát: Nie

Materiál: Stříbro

Ryzost: 999

Váha: 31,1 g

Priemer: 37 mm

Balení: Blistr

Balení kapsle:Ano

Třiadvacátá stříbrná mince České mincovny z cyklu Na kolech vzdáva hold motocyklu JAWA 350/362 Californian, ktorý okouzlil motoristov za veľkú louží.

Druhá svetová válka zdevastovala planetu, ale obrovský trh v Spojených štátoch amerických zostal nedotčený. Není proto divu, že láka najbližší tovar zo všetkých kútov sveta. Výjimkou neboli ani výrobci motocyklů, kterým od polovice 60. let kralovali Japonci. Vedľa nich sa na americkom trhu snažili presadiť také predstaviteľa československého priemyslu, ktorý týmto spôsobom chcel získať devizové prostriedky. Uspět však nebolo jednoduché. Zvýšená americká poptávka po športovo pojatých motocykloch totiž prišla v dobe, kedy v Československu dostal prednosť automobilový průmysl a motocyklová výroba stagnovala. Jediné možnosti, ako s minimálnymi nákladmi a obmedzenými výrobnými možnosťami vstúpiť na americký trh s novým modelom, bolo vyjsť z existujúcej koncepcie a bolo by možné použiť ľahký nekapotovaný motocykl využívajúci väčšinu dielov zo zavedenej produkcie. Pôvodne len designově prepracovaných motocyklov JAWA Sport postupne vzešla nová modelová rada, ktorá výkon a cena dokázala konkurovať svetovým výrobcom. Jak napovídá název obchodní značky JAWA Californian, hlavným odbytiskom se malo stať Kalifornie – západný stát USA s miernym klimatem. Zájemci sa našli i v Západnom Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Španielsku, Portugalsku, Francii, Belgii, Holandsku, Veľkej Británii, Švédsku, Fínsku, Austrálii a na Novom Zélande. Vrcholným predstaviteľom radu sa stal motocykl Californian IV – známy aj pod typovým označením 362/00 Oilmaster, ktorý odkazovalo na patentovaný systém odděleného mazania. Promyšlená reklamná kampaň sa predstavila ako lacný a univerzálny stroj určený predovšetkým pre zábavu. Za účelom predaja a servisu bola vytvorená široká obchodná sieť, ktorá v USA a Kanade čítala cez štyri sta predajcov. Do roku 1974 bolo vyrobených 13 000 kusov, ale predajný úspech netrval dlho. Nasycený americký trh tlačil výrobcu k neustálym inovacím, ktoré JAWA nedokáže nájsť, a tak bola nútená z ťažkej pozície ustúpiť. Nižšia cena a dlhšia životnosť v porovnaní s japonskými strojmi nedokážu vyvážiť konštrukčnú zaostalosť vyčerpanej československej koncepcie. V Československu sa „Kalify“ určené pre zahraničie dostali do rúk len niekoľkých málo šťastlivcov – v rámci nerealizovaných objednávok či reklám od zahraničných zákazníkov. Po motocykli, ktorý býval nedostupný, preto dodnes touží mnoho vodičov…

Reverzná strana mince, ktorá je dielom medailéra MgA. Martina Daška, vévodí vyobrazení motocykla obklopeného opisom JAWA 350/362 CALIFORNIAN. Doplňkový nápis OILMASTER potom vyzdvihuje systém odděleného mazania. Pretože mince České mincovny vychádzajú v licencii zahraničného vydavateľa, ktorým je ostrov Niue, je averzná strana jeho nevyhnutné náležitosti – štátny znak, nominálna hodnota 1 DOLLAR (NZD) a rok emisií 2024. V náväznosti na názov zberateľského cyklu je obvod tvorený segmentmi kol rôznych dopravných prostriedkov.

Nedielnou súčasťou je výpravné balenie v podobe leporela, ktoré obsahuje sprievodný text a dobové fotografie.

Vlastnosti
Priemer 37 mm
Rýdzosť 999 / 1000
Nominální hodnota 1 NZD
Balení Blistr
Materiál Stříbro
Emise Říjen 2024
Váha 31,1 g
Číslovaná emise Ne
Certifikát Ne
Emitent Niue
Balení kapsle Ano
Sběratelská série Na kolech
Autor averzu MgA. Martin Dašek
Autor reverzu MgA. Martin Dašek

Napísať užívateľské hodnotenie

Vaše údaje nebudou zveřejněny *

1 2 3 4 5

Alternatívny tovar